Pierogi przygotowuje się tanio i łatwo

Pierogi nie kosztują dużo: mąka, jajko, woda i farsz. O wiele tańsze jest przygotowanie pierogów w domu od kupowania gotowego dania. Dodawanie jajka to pomysł rodem z Włoch. Jajko nadaje twardość ciastu, więc my z jajka rezygnujemy. Należy przygotować: pół kilograma mąki pszennej, łyżeczkę oleju, łyżeczkę soi, 280 ml ciepłej wody. Mąkę przesiewamy. W naczyniu mieszamy wodę, sól oraz olej i łączymy z mąką. Ciasto wyrabiamy rękami. Przekładamy na stolnicę i wycinamy z niego kółka. na kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi i gotujemy w osolonej wodzie. Farsze mogą być różne: mięsne, owocowe, serowe.

Jakie są pierogi?

Ile osób, tyle pomysłów na pierogi. Najważniejsze jednak jest ciasto – twarde jest niesmaczne. Ciasto, które my przygotowujemy udaje się zawsze i jest idealnym ciastem na pierogi. Takie domowe pierogi to doskonały obiad lub kolacja. W letnie dni pierogi nadziewane owocami są kochane przez wszystkich. Warto po nie sięgać i rozkoszować się nimi z rodziną oraz przyjaciółmi.

Podsumowując

Danie jest łatwe, ale najważniejsze jest ciasto – powinno być miękkie i smaczne.

Ciasto na pierogi – sprawdzony przepis
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here