Jak wybrac ekspres gastonomiczny

Wyśmienita kawa może stać się wizytówką Twojego lokalu gastronomicznego. Aby ją przygotować, należy zainwestować w dobry ekspres do kawy. Jaki ekspres kawowy sprawdzi się dla gastronomii? O czym trzeba pamiętać przy jego wyborze?

Czym powinien się charakteryzować dobry gastronomiczny ekspres do kawy?

Profesjonalny ekspres do lokalu gastronomicznego – kawiarni, restauracji czy baru – musi wyróżniać się odpowiednimi cechami. Jego celem jest przyrządzanie kawy, która będzie miała intensywny zapach, pełny smak oraz wysoką, powtarzalną jakość.

Producenci oferują szeroką gamę urządzeń, które przeznaczone są dla gastronomii. Wybierając właściwy sprzęt, należy wziąć pod uwagę indywidualne wymagania lokalu, budżet przeznaczony na tę inwestycję, ale również właściwości ekspresu kawowego. Czym powinien się on charakteryzować?

Główne cechy dobrego ekspresu gastronomicznego to:

  • niezawodność – sprzęt powinien być wykonany z najwyższej jakości podzespołów i materiałów, aby służyć przez długi czas bez ryzyka awarii;
  • wydajność – w lokalach gastronomicznych codziennie przygotowuje się nawet kilkaset filiżanek kawy, dlatego dobry ekspres do kawy musi oferować optymalną wydajność pracy – dopasowuje się ją do średniej liczby wydawanych kaw dziennie;
  • duży zbiornik lub możliwość podłączenia do instalacji wodnej – dzięki temu nie ma potrzeby częstego dolewania wody do urządzenia;
  • funkcjonalność – ekspres kawowy powinien oferować wiele funkcji, aby za jego pomocą można było przyrządzić różne rodzaje kaw oraz inne napoje. Może być wyposażony w młynek do kawy ziarnistej, automatyczny spieniacz do mleka lub dyszę do spieniania ręcznego;
  • prosta obsługa – pozwala na łatwe przyrządzenie kawy, która zawsze będzie cechowała się powtarzalnym, wyśmienitym smakiem i aromatem;
  • łatwe utrzymanie w czystości – sprzęt powinien cechować się szybkim i prostym czyszczeniem. Dodatkowym atutem jest funkcja automatycznego czyszczenia, ponieważ zabrudzenia osadzające się wewnątrz urządzenia wpływają na gorszy smak kawy;
  • energooszczędność – przekłada się na ekonomiczną eksploatację ekspresu kawowego.

Ekspres do kawy dla gastronomii – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Aby zakupić dobry ekspres do kawy gastronomiczny, pod uwagę należy wziąć kilka kluczowych czynników:

1. Rodzaj ekspresu do kawy

W lokalach gastronomicznych stosuje się dwa główne typy ekspresów: automatyczne i kolbowe.

Automatyczny ekspres do kawy dla gastronomii to urządzenie, które pozwala na automatyczne przyrządzanie wyśmienitych kaw jednym przyciskiem. Ekspresy te najczęściej wyposażone są w zintegrowane młynki oraz spieniacze do mleka. Tego typu sprzęt najlepiej sprawdzi się w miejscach, gdzie przygotowanie kawy musi być szybkie i łatwe, ponieważ nie wymaga on czasochłonnej obsługi.

Kolbowy ekspres do kawy to ekspres półautomatyczny, który pozwala na ręczne przygotowanie wysokiej jakości kawy, jednak jej parzenie wymaga większej wiedzy. Właśnie dlatego pracownicy, którzy mają obsługiwać ekspresy kolbowe, powinni wcześniej przejść szkolenie. Urządzenia te zwykle wyposażone są w dysze do spieniania mleka, jednak wymagają dokupienia młynka do kawy. Wyróżniają się także klasycznym wyglądem i mogą być oryginalnym akcentem we wnętrzu.

2. Liczba klientów lokalu

Do mniejszych lokali wystarczy ekspres do kawy gastronomiczny o niższej wydajności, natomiast wtedy, gdy planuje się każdego dnia przyrządzanie nawet kilkuset filiżanek, urządzenie musi być dostosowane do intensywnej pracy. Należy pamiętać, że wraz z wydajnością ekspresu rośnie jego koszt, dlatego wybór bardzo efektywnego urządzenia do małego lokalu będzie nieopłacalny.

3. Oczekiwania klientów

Podczas poszukiwania ekspresu gastronomicznego do kawy należy też uwzględnić oczekiwania klientów lokalu. Gdy lokal ma serwować wysokiej klasy kawy przygotowywane przez baristów, najlepszym wyborem będzie ekspres kolbowy. Daje on szerokie możliwości w szykowaniu aromatycznych naparów, jednak wymaga odpowiednich umiejętności.

Ekspresy automatyczne także oferują różnorodne rodzaje kaw, przy czym nie dają one takich możliwości personalizacji napojów jak ekspresy kolbowe. Są jednak bardzo proste w obsłudze nawet dla nieprzeszkolonych osób.

4. Sposób finansowania ekspresu do kawy

Pod uwagę należy także wziąć sposób finansowania ekspresu gastronomicznego. Aby wyposażyć swój lokal w profesjonalny sprzęt, nie trzeba jednak go kupować. Warto wziąć wtedy pod uwagę wynajem ekspresu do kawy. To opcja, która sprawdzi się dla lokali gastronomicznych poszukujących urządzeń najwyższej jakości bez dużego obciążenia finansowego.

5. Dostawca ekspresu

Warto sprawdzić oferty wielu firm i wybrać taką, która dostarcza wysokiej klasy urządzenia w przystępnych cenach, z opcją dogodnego finansowania. Firma oferująca ekspresy może przeprowadzać także serwis, konserwację, szkolenia pracowników z obsługi urządzeń oraz regularnie dostarczać świeżo palone kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj