Sernik to jedno z najpyszniejszych domowych ciast, które od wielu lat gości na polskich stołach. Przepisy na dobry domowy sernik wywodzą się jednak ze… Starożytnej Grecji. Najpiękniejsze w serniku jest to, że może zostać on przygotowany na różne sposoby – bo ile pomysłów, tyle różnych przepisów na puszysty, pyszny sernik. Który jest najlepszy? Oto polecane przepisy na sernik, które na pewno zachwycą wszystkich gości na przyjęciu.

Polecane przepisy na sernik – poznaj najlepszy sposób na pyszny deser

Przepis na domowy sernik nowojorski

Sernik nowojorski wyróżnia się spodem z ciastek, które powinno się zmieszać z masłem. Najważniejsza jest w nim jednak masa serowa z gęstej śmietany. Można posypać taki sernik np. kakao i dowolnie udekorować. Oto jeden z najlepszych sposobów na sernik, którym zajadać będą się wszyscy domownicy.

Lista składników:

Spód ciasta

  • 250 g ciastek (np. herbatników)
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 1,2 kg sera (może być ser z wiaderka)
  • 5 jaj
  • 4 żółtka
  • 220 g cukru
  • 2 ½ płaskiej łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • sok z cytryny (połówka)

Krem na wierzch

  • 540 ml gęstej śmietany
  • 40 g cukru pudru
  1. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Pokrusz herbatniki i zmieszaj z roztopionym masłem. Wypełnij masą dno foremki do pieczenia, uklep ją i odstaw do lodówki.
  2. Napełnij blachę do pieczenia gorącą wodą do ¾ wysokości. Połóż na dolnej półce piekarnika. Rozgrzej go od ok. 180 st. C bez termoobiegu. Nie zapomnij wcześniej ustawić pośrodku metalowej kratki pod sernik.
  3. Zmiksuj na gładko ser, żółtka, jaja, ekstrakt waniliowy, cukier i sok z cytryny. Następnie wlej masę na przygotowany spód i wstaw całość do piekarnika. Piecz przez ok. godzinę. Pozostaw sernik na jeszcze piętnaście dodatkowych minut w piekarniku. Stopniowo otwieraj drzwiczki, czekając, aż sernik się wystudzi.
  4. Rozgrzej ponownie piekarnik do tej samej temperatury. Zmiksuj śmietanę z cukrem pudrem, a następnie ubij ją na gładki krem.
  5. Wyłóż masę na sernik i wstaw do piekarnika na dodatkowe 8-10 minut. Wyjmij sernik i wystudź go.
  6. Wstaw ciasto lodówki bez przykrycia na 8 godzin. Zanim podasz sernik nowojorski gościom, posyp go kakao i udekoruj według własnego pomysłu.

Przepis na pieczony sernik z rosą

Marzysz o delikatnym deserze, który będzie rozpływał się w ustach? Właśnie takim z całą pewnością będzie sernik z rosą – na kruchym cieście i z bezową pianką. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości nietypowym ciastem, ten puszysty sernik na pewno ich zachwyci!

Lista składników:

Spód ciasta

  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (najlepiej ser z wiaderka)
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • 450 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 3-4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe

Beza na wierzch

  • 120 g cukru
  • 3-4 białka
  1. Najpierw zajmij się kruchym ciastem. Wsyp mąkę do miski i dorzuć do niej pokrojone masło, sól, jajko i cukier puder. Zmieszaj na gładką masę.
  2. Wyłóż papierem tortownicę i zaciśnij obręcz. Wyklej ciasto w tortownicy do ½ wysokości. Odłóż do lodówki.
  3. Przygotuj masę serową. Zmiksuj na jednolitą, gładką masę olej, żółtka, twaróg, cukier i oba budynie waniliowe. Wyłóż masę do formy i piecz przez godzinę w temperaturze 180 st. C.
  4. Gdy do końca pieczenia pozostanie ok. piętnaście minut, ubij białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, dopóki się całkowicie nie rozpuści.
  5. Delikatnie wysuń sernik z piekarnika i wylej na niego pianę. Piecz jeszcze piętnaście minut. Następnie wyłącz piekarnik i studź ciasto przy uchylonych drzwiach następny kwadrans. Wyjmij sernik i poczekaj, aż całkowicie wystudzi się na blacie. Odstaw zimny do lodówki na kilka godzin.

Szukasz sprawdzonego przepisu na sernik? Koniecznie sprawdź smaczne i proste przepisy w tym miejscu: https://fajnegotowanie.pl/przepisy/potrawy/serniki/.

Przepis na dobry sernik z piekarnika – polecane przepisy na sernik

Przepis na puszysty sernik wiedeński

Sernik wiedeński jest ciastem, które nie ma spodu. To przepyszna masa serowa, do której najczęściej dodaje się rodzynki. Pieczony wiedeński sernik najlepiej smakuje z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, która znakomicie komponuje się z kremową masą. Oto przepis na pyszny sernik, który zachwyci każdego wielbiciela słodkości.

Lista składników:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 5 żółtek
  • 120 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g rodzynek
  • 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  1. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy. Zaciśnij obręcz i przygotuj foremkę do pieczenia, do której zmieści się tortownica.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu.
  3. Posiekaj skórkę pomarańczową i zmieszaj ją z rodzynkami. Odstaw na 25 minut, po czym wymieszaj z budyniem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
  4. Rozdziel białka od żółtek. Następnie utrzyj masło z cukrem pudrem tak, aby uzyskać jednolitą gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce sera, wciąż miksując masę.
  5. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj ją do masy serowej. Na koniec dodaj bakalie zmieszane ze skórką pomarańczową.
  6. Przełóż masę serową do tortownicy i odstaw ją do foremki. Nalej do niej wrzątek do ½ wysokości. Piecz przez godzinę.
  7. Uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj, aż sernik ostygnie. Następnie schowaj go do lodówki na ok. 6-8 godzin.

Sernik na zimno z galaretek

Nie lubisz ciast z piekarnika? Nie ma problemu! Możesz bowiem przygotować pyszny sernik na zimno z galaretek, które nie ma nic wspólnego z pieczeniem. Galaretka nada sernikowi wyrazistego nie tylko koloru, ale i smaku. Oczywiście można dobrać kolor galaretki i owoców według własnego upodobania.

Lista składników:

Spód ciasta

  • 150 g dowolnych biszkoptów

Masa serowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 opakowania galaretki kiwi
  • 90 g cukru pudru
  • 250 g słodkiej śmietany

Dekoracja na wierzch

  • 0,5 kg kiwi
  • 1 opakowanie galaretki kiwi
  1. Rozpuść galaretki w 250 ml gorącej wody i zostaw, by wystygły.
  2. Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy. Zaciśnij obręcz. Wyłóż biszkopty na dnie formy tak, by zapełniły całe jej dno.
  3. Zmiksuj twaróg z cukrem pudrem, aby uzyskać jednolitą gładką masę. Wlewaj galaretkę małym strumieniem, wciąż miksując.
  4. Ubij śmietanę na sztywno i zmieszaj z tężejącą masą serową.
  5. Wylej masę na biszkopty i odstaw całość do lodówki na 60 minut.
  6. Zieloną galaretkę do dekoracji zalej ok. 400 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia.
  7. Obierz kiwi i pokrój je na plasterki. Ułóż na stężałej masie serowej i zalej drugą, tężejącą galaretką.
  8. Odstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj