Kolacja wigilijna to wydarzenie, które kojarzy nam się z tradycyjnymi smakami i domem rodzinnym. Jednak coraz częściej do znanych przez nas potraw wkraczają nowoczesne elementy, które dodają ciekawą nutę i pomagają przełamać monotonię. Jeśli jesteś ciekawa jak wprowadzić delikatne akcenty new cuisine, spróbuj poniższych przepisów.

Krem z buraka z malinami

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • duża szczypta imbiru
  • 150 g mrożonych malin
  • ser kozi lub ricotta do posypania (opcjonalnie śmietana do podania)
  • sól i pieprz oliwa

Przygotowanie:

Buraki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię razem z rozgniecionym czosnkiem i podsmaż około 10 minut. Podrumienione buraczki z czosnkiem przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj całość 30 minut, a następnie dodaj mrożone maliny. Po około 5 minutach, kiedy owoce zmiękną, zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz imbirem. Przelej do talerza i udekoruj ricottą lub innym ulubionym, białym serem.

Jeśli nie przepadasz za takim połączeniem, spróbuj wykonać tę zupę bez owoców. Będzie równie pyszna.

Tarta makowa

Składniki na spód:

  • 150 g mąki (może być pszenna, owsiana lub orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 małe jajko

Składniki na nadzienie:

  • 200 g zmielonego twarogu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 600 g gotowej, słodzonej masy makowej (możesz wykonać ją sama poprzez ugotowanie i zmielenie maku)
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 czekolada gorzka lub deserowa (drobno posiekana)
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczowej

Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz posiekane w drobną kostkę masło. Zmiksuj całość do powstania konsystencji wilgotnego piasku, a następnie dodaj jajko. Krótko zagnieć ciasto ręką i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut. Formę o średnicy 24cm natłuść masłem i wyklej schłodzonym ciastem. Pamiętaj, aby podziurkować spód widelcem i dopiero wtedy wstaw je do lodówki.

W tym czasie przełóż wszystkie składniki nadzienia do dużej misy i dokładnie wymieszaj łyżką. Po tym czasie dodaj jajka i również zamieszaj, ale tym razem krótko i sprawnie. Gotową masę przelej na spód i piecz całość 45minut w 180 stopniach.

Możesz udekorować tartę w dowolny sposób, lukrem, orzechami lub owocami.

Poznaj Smaki Świata z portalem lifeandmore.pl

Śledzie z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g płatów śledziowych w oleju (około 6 sztuk)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki 10% octu
  • 1 cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku (opcjonalnie)
  • mielony pieprz do smaku

Śledzie pokrój na około 2 cm paski i przełóż je do miski. Następnie pokrój cebulkę oraz suszone pomidory w drobną kostkę. Olej wymieszaj z octem i dodaj wszystkie przyprawy razem z cebulą i pomidorami. Całość dobrze połącz i zalej filety śledziowe. Najlepiej, jeśli przełożysz wszystko do ozdobnego słoika i wstawisz do lodówki na całą noc. Możesz zaserwować je właśnie w słoju, który dodatkowo będzie ciekawą ozdobą na stole wigilijnym.

Kompot z żurawiny i pomarańczy

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 50 dag świeżej żurawiny
  • 100 g cukru
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 goździki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)

Żurawinę dokładnie umyj na sicie i przełóż do garnka. Zalej wodą, najlepiej filtrowaną i zagotuj. Dodaj wszystkie przyprawy oraz cukier i gotuj całość około 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Następnie oczyść jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w półplasterki. Obraną pomarańczę podziel na drobne kawałki. Dodaj owoce do kompotu i gotuj jeszcze 10-15 minut. W razie potrzeby możesz dodać więcej cukru lub możesz dosłodzić miodem. Pamiętaj, żeby miodu nie zagotować, ponieważ wówczas straci swoje drogocenne właściwości.

Jeśli będziesz mieć problem ze zdobyciem świeżej żurawiny, możesz ją zastąpić podwojoną ilością suszonej. Większość suszonej żurawiny jest dosładzana, więc dodaj mniej cukru, w zależności od preferencji.

Tekst: Marta Wójcik portal dla kobiet cafepineska.pl

Fot. Jay Wennington-n, unsplash

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here