Ananas jest doskonałym środkiem łagodzącym dolegliwości związane z obrzękami, stanami zapalnymi oraz wspiera trawienie. Polecany jest przez dietetyków, gdyż posiada właściwości odchudzające oraz oczyszczające organizm. Owoc jest źródłem witaminy C, B1 oraz A. Często rezygnujemy z zakupu tego smacznego owocu, gdyż nie do końca wiemy jak go przygotować do spożycia. Oczywiście ananas w puszcze po otwarciu jest od razu gotowy do spożycia, jednak świeże owoce zawsze smakują wyjątkowo. Jak w takim razie obchodzić się ze świeżym owocem?
Jak obrać ananasa?
- Na początku należy odkroić pióropusz z 1-2 cm zapasem. Pozbywamy się w ten sposób niejadalnej części.
2. W kolejnym kroku trzeba odkroić spód ananasa. Dzięki temu uzyskamy stabilną podstawę, co ułatwi dalszą obróbkę.
3. Kiedy owoc bezpiecznie stoi na desce odcinamy skórę prowadząc ostrze noża od góry do dołu lekkim łukiem. Warto pamiętać, aby wykroić wszystkie części skórki, gdyż nie są one smaczne i z pewnością wyczujemy je podczas jedzenia.
4. Po pozbyciu się skóry kroimy ananasa na ćwiartki. Środek owocu jest najczęściej twardy, ale używając nieco siły powinno się pokonać tą trudność.
5. Każdą z ćwiartek oczyszczamy ze środka, który jest elementem mało smacznym.
6. Tak przygotowany ananas można pokroić w kostkę i podać w miseczce.
Wartości odżywcze
Ananas składa się przede wszystkim z wody i ma niską wartość energetyczną. Nie zawiera w ogóle tłuszczy, ale bogaty jest w węglowodany – głównie cukry. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny osoby chore na cukrzyce powinny podchodzić z umiarem do spożycia tego owocu.