Niezależnie od tego, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z dobrej jakości kawą, której nie znajdziesz na marketowych półkach, czy jesteś już zaprawionym w boju kawoszem o ugruntowanej wiedzy na temat tego cudownego napoju, gdy nadchodzi moment wyboru, możesz mieć wątpliwości. Obecnie na rynku dostępnych jest tak wiele firm, marek i rodzajów kaw, że wybranie tej jedynej może stanowić duży problem. Dziś podpowiemy czym kierować się przy jej zakupie, aby wybrać dobrze i być w pełni zadowolonym.

Najlepsze gatunki kawy

Pierwszym krokiem do wybrania dla siebie kawy idealnej jest poznanie jej gatunków. Dwa najpopularniejsze to arabica i robusta. Mogą one występować oddzielnie, jako kawy single, wówczas mamy do czynienia ze 100% arabicą czy robustą, lub jako składnik autorskich mieszanek, w których łączą się one w różnych proporcjach. Można uznać je za przeciwieństwa, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o moc działania. Arabica jest znacznie delikatniejszą i łagodniejszą w smaku kawą o mniejszej zawartości kofeiny w jednym ziarnie niż Robusta, która dodatkowo jest intensywniejsza i ma posmak goryczki.

Pochodzenie kawy

Wybierając kawę, warto wziąć pod uwagę, poza jej gatunkiem, także kraj, z jakiego pochodzą jej ziarna. Miejsce, w którym są one uprawiane, a w związku z tym klimat i warunki atmosferyczne, silnie oddziałują na ich jakość i w późniejszych etapach, po przetworzeniu, na walory smakowe. Kawy ziarniste z Brazylii, w której przez większą część roku panują upały i susza (w poszczególnych rejonach) dojrzewają szybciej i pozbawione są kwasowości, w przeciwieństwie do tych pochodzących na przykład z Kolumbii. Różne pochodzenie to także różne nuty smakowe – brazylijska Santos będzie miała posmak orzechów i czekolady, podczas gdy Kostaryka Tarrazu – perła wśród kaw Ameryki Środkowej – wiśni, karmelu i migdałów.

Inne ważne parametry

Poza oczywistościami istnieje też kilka innych parametrów, które są równie ważne przy wybieraniu kawy. Jednym z nich jest stopień palenia kawy. Źle dobrany do rodzaju i gatunku ziaren może negatywnie wpłynąć na ich walory smakowe. Profesjonalna i dobra palarnia kawy wie jednak, jak dobrać stopień palenia tak, aby uzyskać jak najlepszą jakość przy przygotowywaniu napojów. Nie należy także pomijać sposobu obróbki ziaren – kolejnego ważnego parametru. Może być on naturalny, mokry – całkowicie lub częściowo – a także przy użyciu dwutlenku węgla.

Wybieraj sprawdzonych dostawców

Jeśli decydujesz się na zakup kawy ziarnistej, warto dokonać go u zaufanego i doświadczonego sprzedawcy. Takiego, który nie tylko zajmuje się sprzedażą, ale także samym produktem. W naszej palarni kawy i sklepie Cafe Panamera łączymy pracę z przyjemnością, a każdy z nas jest prawdziwym pasjonatem kawy. Wypalamy ziarna najwyższej jakości sami, aby mieć pewność, że spełnią one oczekiwania najbardziej wymagających koneserów.

Gdy już wiesz, na co zwracać uwagę przy wybieraniu kawy, nie pozostaje nic innego, jak przejrzeć naszą bogatą ofertę kaw ziarnistych i zdecydować, która będzie dla ciebie idealna.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj